Mielenterveysongelma - tabu

              

Mielenterveyden häiriöt - tabu yhteiskunnassa

Uskomuksia mielenterveyshäiriöistä on vallalla paljon, ihmiset tietävät niistä vähän, vaikka mielenterveyshäiriöt ovat yleisiä. Sairastunut joutuu liian usein stereotypioihin nojaavien asenteiden ja ikävän leimautumisen kohteeksi. Leimautuminen on yksi suurimpia toipumisen esteitä sairastuneiden mielestä.

Noin 1/3 maailman ihmisistä kohtaa mielenterveysongelman jossain vaiheessa elämäänsä, WHO on arvioinut. Jokainen meistä tuntee jonkun, jolla on joku mielenterveysongelma. Ihmiset kertovat esimerkiksi diabeteksesta ja yleisistä selkäkivuista, muista sairauksistaan mutta eivät mielenterveysongelmistaan. Mielenterveysongelma on jostain syystä vaiettu aihe, tabu.

Häpeä liittyy mielenterveysongelmiin. Ihmisissä elää hyvin vahva pelko tulla leimatuksi hulluksi. Pelko ja häpeä siitä, että muut pitävät hulluna on ihmisten mielessä syvään juurtunut. Tämä on syynä siihen, että mielenterveysongelmat ovat tabu.
Unohdetaan hulluus ja katsellaan ympärillemme; suurin osa mielenterveysongelmista vaikuttaa olevan jonkinasteisen ahdistuksen ja masennuksen tunnetta ilman selvää syytä. Mielenterveysongelmat fysiologiselta kannalta mietittynä liittyvät aivokemiaan ja välittäjäaineisiin. Sosiologiselta kannalta taas, esimerkiksi lapsuuden tapahtumat, kuten perheen tragediat ja kiusaaminen, lisäävät varmasti riskiä sairastua mielenterveyden ongelmiin. Riippumatta mistä suunnasta niitä tarkastelee, niin ne ovat yleisiä.

Mielenterveysongelmia hoidetaan yleisimmin terapialla tai lääkkeillä tai näiden yhdistelmällä, joka perustuu lähtökohtaisesti kommunikaatioon. Ihminen on luotu käsittelemään asioita ryhmässä tai toisen kanssa, kommunikoimaan.  Olisi erittäin tärkeää murtaa tabu mielenterveysongelmista, koska ongelmat paranevat nimenomaan sillä, kun puhuu siitä jonkun kanssa eikä vaikene.   

Yleisiä mielenterveyteen liittyviä harhaluuloja:

Jolla on psykiatrinen sairaus, on useimmiten väkivaltainen - esim. skitsofreniapotilas on ennemminkin arka ja sulkeutunut kuin väkivaltainen. Vain noin 14 prosenttia Suomessa tapahtuneista henkirikoksista on mielenterveyden häiriössä tehtyjä.

Psykiatrisesta sairaudesta ei voi parantua - Sairastuneet voivat hoidon avulla viettää täysipainoista elämää, useimpiin psykiatrisiin sairauksiin on saatavilla tehokasta hoitoa (lääkehoito, terapia ja kuntoutus yhdessä) kehittyneiden hoitojen myötä.

Jolla on psykiatrinen sairaus, on aina myös luulosairas - Monet jotka ovat sairastuneet pystyvät havaitsemaan erittäin hyvin somaattiset sairautensa. Psykiatrisesti sairasta ihmistä ei aina oteta vakavasti, mikä voi johtaa hänen somaattisen sairautensa viivästymiseen.

Useimmat psykiatrisesti sairaat henkilöt ovat olleet aiemmin terveitä, tämä on tärkeää ymmärtää. Kuten muihinkin sairauksiin sairastuneet potilaat, moni myös toipuu sairaudestaan normaaliin arkeen.

Mielenterveysongelmat työpaikoilla

Suomalaiset eivät kovin mielellään kertoisi omista mielenterveysongelmistaan esimiehelleen Mielenterveysbarometrin mukaan, vielä vähemmän työtovereille. Työpaikan, aseman ja arvostuksen menettämisen pelko estää kertomasta enemmistöä asiasta.

Mielenterveyskuntoutujan töitä tulisi suomalaisten mielestä tarvittaessa sovittaa vastaamaan terveydentilaa, kuten muissakin sairauksissa tehdään. Työyhteisö olisi valmennettava ottamaan vastaan työtoveri joka on sairaslomalla mielenterveyssyistä. Jopa psykologeista ja psykiatreista puolet ei uskaltaisi kertoa mielenterveysongelmista työpaikallaan. Skitsofreniaan suhtaudutaan varauksellisemmin, masennusta ei pidetä kovin merkittävänä työnteon kannalta.

Myönteistä kehitystä on tapahtunut, yhä useampi on sitä mieltä, että mielenterveysongelmaa sairastava voi viettää täysipainoista elämää. Muutos näkyy niissä ryhmissä erityisesti, jotka ovat nähneet mielenterveysongelmien vaikutukset, omaiset, kuntoutujat itse ja ammattilaiset.










Kommentit

  1. Olipa miellyttävä lukukokemus! Teksti oli puhuttelevaa ja ajatuksia herättävää, mutta silti tutkittuun tietoon perustuvaa. Ja tuo osio noista harhaluuloista oli kyllä hyvä, sillä niinhän ne ihmiset juuri luulevat, koska eivät tiedä totuutta.
    Myös koko blogin ulkoasu ja erityisesti kirjoitusten otsikot saavat pisteitä meidän suunnilta! Hieno kokonaisuus! (:
    -Marika ja Katri-

    VastaaPoista
  2. Opettajan kommentti: Erinomainen aiheen valinta! Tähän olisi kaivannut pohdintaa hoitotyön näkökulmasta,; estävätkö ennakkoluulot hoidon saamisen tai onnistumisen? Voiko hoitotyö vähentää tabojen määrää yhteiskunnassa, preventivinen työote...?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

"Oletteko ajatelleet, että jos hulluuteen osallistuu riittävän monia, siitä tulee auvan normaalia?" -Majolin Pierre

"Muuttaa ei voi kukaan itseään, parantaa voi jokainen." -Ernst Feuchtersleben

"Luonne on sitä, mitä olet pimeässä." -Dwight L. Moody